Utrustning för bilracing

När man vill tävla i bilracing kan man behöva en hel del utrustning. Exakt vad man behöver beror på vilken gren man vill tävla i och lite annat; ofta handlar det om saker som behövs ur ren säkerhetssynpunkt men ibland kan det också behövas något mer.

Bilens utrustning

När man tävlar i racing av olika slag krävs det en del av bilen. För det första måste man se till att bilen har en bur om så krävs. Denna bur skyddar föraren och eventuell passagerare om en kollision eller dikeskörning inträffar. Av samma anledning ska också stolarna i bilen vara anpassade just för racing. De skyddar på ett helt annat sätt än vanliga bilsäten. Man måste också ha bilbälte. Beroende på vilken biltyp och klass man tänkt köra kan detta vara fäst på olika sätt i buren och chassit. Även bältet måste vara godkänt just för racing.

I de allra flesta racingsporter ska det också finnas ett så kallat säkerhetspaket i bilen. I detta ingår två varningstrianglar, bälteskniv och personskadeflagga. Man måste också i de allra flesta fall ha med verktyg för borttagning av stolarna. Detta kan behövas i skarpt läge.

Förarens utrustning

Som förare eller passagerare under ett racinglopp måste man också ha viss utrustning för att få vara med. Denna utrustning omfattar till exempel kläder och skor. Samtliga kläder som bärs ska vara flamsäkra. Ofta består klädseln av en overall, eventuellt ett underställ, handskar, skor och hjälm. Alla dessa utrustningsdetaljer är överlag obligatoriska att bära under en tävling av såväl föraren som av eventuella passagerare i bilen.

När det gäller skorna ska de ha en sula av läder, och det ska inte bildas någon springa på benen mellan kanten på kläderna och kanten på skon. Det kan därför vara klokt att bära någon typ av högre sko. Hjälmen är alltid obligatorisk att bära och den ska också skydda nacken. Så kallade HANS-hjälmar är generellt sett godkända att bära i alla typer av racingtävlingar.

När det gäller den personliga utrustningen ska den vara tydligt märkt av FIA. Detta visar att utrustningen är säker och godkänd att användas under race och biltävling.

Att tänka på när man ska köpa utrustning

När man ska köpa utrustning för rally kan många känna att det är bättre att köpa utrustning som är något större. På så sätt får man på sig ett underställ, kanske en extra socka och liknande om man ska köra på vintern. Detta är dock inte alltid så bra. Generellt sett ska kläderna sitta relativt tajt på kroppen, men de ska också ge viss rörelsefrihet. Kläder som fladdrar eller skor som sitter löst kan orsaka skador vid en krock och om man tappar en sko nere vid pedalerna kan problem genast uppstå. Det gäller därför att man ser till att prova ut sin utrustning ordentligt. Hjälmen måste också sitta bra på huvudet. Den ska inte guppa fram och tillbaka och man bör också se till att nackskyddet verkligen sitter där det ska och att det inte stör förarens möjlighet att kunna se sig omkring på banan.