Olika grenar inom racing

Inom racing finns det inte bara en gren, utan det finns faktiskt flera stycken som alla går till på lite olika sätt. I denna artikel kan du läsa mer om de olika grenarna och kanske även finna någon ny favoritgren.

Dragracing

Inom dragracing ska man ta sig en viss sträcka så fort som möjligt. Bilen ska stå helt stilla i starten. Det gäller att accelerera och växla snabbt för att kunna ta hem vinsten. Denna gren arrangeras både i officiell och inofficiell form. De inofficiella tävlingarna brukar inte vara uppskattade av polisen på grund av den höga risken att någon kan komma till skada. Inom denna gren krävs det mycket av bilarna och de går inte sällan sönder. På grund av detta är dragracing en av de dyraste motorsporterna i världen.

Folkrace

Folkrace är en mycket populär sport i Sverige och den körs med täckta bilar på en bana. Ofta är banan grusig eller lerig och det gäller för förarna att ta sig i mål. Alla bilar ska ha skyddsbåge och det finns också andra regler att rätta sig efter. Man får tävla från det att man fyller 15 år. Efter varje tävling säljs alla bilar för 6 500 kronor. Vilken bil man får köpa avgörs genom lottning. Försäljningen är obligatorisk.

Formel 1

Världens kanske dyraste men också snabbaste bilsport. Här gäller det för deltagarna att ta sig runt banan så snabbt som möjligt och man ska dessutom komma i mål först. Ofta kör man tiotals varv runt en och samma bana. Underlaget är asfalt och man kan som förare räkna med att däcken slits snabbt. Efter bara något varv måste man in och få nya däck i depån. Ett däckbyte tar bara några sekunder för de skickliga mekanikerna.

Bilorientering

Denna sport har blivit allt mer populär i Sverige under de senaste åren. Sporten går ut på att man som förare med hjälp av körorder och en karta ska ta sig längs en tidigare okänd väg, till en plats på en bestämd tid. I denna sport kan man tävla på flera olika nivåer och i flera olika länder. Ofta är tävlingsdeltagarna i blandade åldrar. En skillnad mot andra bilsporter är att man inte måste ha en modern eller trimmad bil för att kunna vara med och ha roligt. Här gäller det att vara listig och bra på att hitta vägar som andra inte finner. Detta är en stor utmaning för många förare.