Historien om Formel 1

Formel 1 är idag en av de största tävlingarna inom racing i världen. Det är svårt att tänka sig att det fanns en tid då sporten inte fanns. I denna artikel kommer du som läsare kunna läsa om hur denna tävling kom till. Tävlingen startade på 1920-1930-talet och fick namnet formula 1 och på svenska heter tävlingen Formel 1.

Namnet Formula 1 syftar till de regler som alla förarna måste följa när de tävlar. Trots att tävlingen startade på 1920-talet kom inte den första tävlingen att bli förrän på 1950- talet i Silverstone Storbritannien. Anledningen till detta kan sägas vara andra världskriget som kom emellan. Detta gjorde att man inte anordnade officiella tävlingar under flera år.

Tävlingar kunde vara internationella. Det fanns även tävlingar som ansågs vara inofficiella tävlingar i både Storbritannien och Sydafrika. Dessa tävlingar pågick däremot inte så länge eftersom de var väldigt dyra att genomföra. Formel 1 var unikt i sig eftersom det var den första racingtävlingen där man endast hade ett säte i bilen. Tidigare hade bilarna haft minst 4 säten eftersom man hade tävlat med vanliga trafikbilar. År 2017 bytte tävlingen logga och man hade inte längre den välkända flygande nummer 1.

Formel 1 har tagit fram många kända förare genom åren och en av de mest kända är Michael Schumacher som fick sluta sin karriär när han råkade ut för en skidolycka och hamnade i koma. Idag är har bättre men har inte kommit tillbaka till formel 1 och det är oklart om han kommer göra det. En svensk formel 1 stjärna som har fått stora framgångar är Markus Ericcson Men trots detta meddelade han tidigare i år att han lämnar Formel 1 och kommer inte ställa upp i fler tävlingar.

Bilarna som har varit med genom åren har förändrats och det har även motorerna gjort. Varje förare har ett stall som måste se till att förse föraren med en bil. Det är tillåtet att köpa in motorer från andra tillverkare men stallet måste ändå bygga bilen själva. Enligt en ny regel som kom till år 2014 måste alla bilar köras med turboladdad V8 motor. Växellådorna på bilarna byggs av teamet och ska ha 8 växlar och paddlar på ratten som föraren växlar med. Efter en olycka år 1994 får man inte längre ha plattan längst fram på bilen närmast marken även om stallen anser att man ska ha det. De måste vara höjda en bit ovanför marken.