Historien om folkrace och rally

Även om det är den vanligaste formen av racing med bilar i Sverige händer det att människorna ändå frågar sig vad folkrace och rally är. Anledningen till detta är för att det nästan bara körs i övre delen av Sverige. I Värmland och Dalarna är det vanligast att köra dessa race just eftersom de körs i terräng. I denna artikel kommer du bland annat kunna läsa en genomgång av historien för båda racen.

Folkrace

Folkrace är inte Svenskt som man kanske skulle kunna tro. Det kom ursprungligen från Finland år 1981. När sporten kom till Sverige gjorde den det med ett enda mål. Det skulle vara en billig sport för de tävlande. Den första provtävlingen kördes på vintern samma år som den kom. Det blev genast en stor succé. För att få köra folkrace måste föraren ha speciell utrustning. Personen måste bära en flamsäker overall, handskar, skor, stödkrage och hjälm. Detta är för att personen ska skyddas om bilen börjar brinna vid krock. Banan är på öppen terräng som är lätt att se och farten är inte jättehög heller.

Rally

De första tävlingarna i Sverige för denna bilsport gavs år 1971. Många människor tänker nog på

Tina Törner när de hör ordet rally. Detta är för att hon är en av de mest kända kartläsarna för just rally. Skillnaden mellan folkracet och just denna motorsport är bland annat att man har en kartläsare som styr föraren dit den ska köra. Rally går i en otrolig fart på en bana och detta gör att föraren själv inte kan hålla koll på vart han eller hon ska. Dessa race körs mest i skogen och i tät terräng med dålig sikt. Därför måste föraren förlita sig till 100% på sin kartläsare. Är inte föraren och kartläsaren i samspel kan det hända olyckor. Utrustningen är densamma som vid folkrace. Det gäller att ha en flamsäker overall och full utrustning.